Casa  /   Les caves

El cava Reserva i Gran Reserva de Mascaró, 100% de les nostres vinyes

El cava Reserva i Gran Reserva de Mascaró és una mostra de la nostra vocació d’unir tradició i modernitat. Recollint el llegat dels nostres antecessors, creiem que l’essència d’un producte es troba en el seu origen i per això els nostres caves s’elaboren amb raïm procedent de les nostres vinyes a la finca “Mas Miquel”.

En l’elaboració dels caves, el procés de segona fermentació i criança en ampolla els proporciona l’estructura i la complexitat característiques del cava Reserva i Gran Reserva.

Entenem que la feina ben feta és aquella que té cura de tots els detalls, per això un enòleg de la família Mascaró controla tot el procés, des de la vinya a la taula del consumidor, garantint així la qualitat i personalitat pròpia dels nostres caves, amb un mínim de 60% base de parellada i una criança mínima de 2 anys.

El procés d’elaboració del cava Reserva i Gran Reserva

La finca “Mas Miquel”, inscrita a la D.O. Cava, és l’origen del cava Reserva i Gran Reserva de Mascaró. Allà, en una de les zones més altes del Penedès, treballem les varietats de raïm amb les quals elaborem els nostres caves: parellada, macabeu, chardonnay, xarel·lo i garnatxa.

La verema a Mascaró és manual i el trasllat al celler es realitza en caixes petites, per preservar al màxim la qualitat del fruit, que recollim en el seu punt òptim de maduració.

Per elaborar els nostres caves premsem els raïms sencers sense derrapar, a l’estil champanya, és a dir, espremem però no trenquem el gra, i reservem només el most flor, el de més qualitat, que fermenta a temperatura controlada per preservar-ne la riquesa aromàtica.

Processem cadascuna de les varietats dels nostres caves per separat, obtenint així, després de la fermentació alcohòlica, un vi base de parellada, macabeu, chardonnay, xarel·lo i garnatxa.

Un cop el vi base ja està estabilitzat i net, un enòleg de la família Mascaró realitza el cupatge, un procés d’autor que defineix la personalitat i complexitat del cava Reserva i Gran Reserva de la nostra casa. Així, el Cuvée Antonio Mascaró és un cupatge de parellada (50%), macabeu (35%) i chardonnay (15%); el Pure, de parellada (80%) i macabeu (20%); el Nigrum i l’Ambrosia, de parellada (60%), macabeu (30%) i xarel·lo (10%); i el Rubor Aurorae, de garnatxa (100%).

La criança dels caves Mascaró

En la penombra de les nostres caves, ubicades al centre de Vilafranca del Penedès, es forja el prestigi del cava Reserva i Gran Reserva de Mascaró. Aquí és on, després del procés de tiratge, descansen les ampolles que arribaran al consumidor final durant un període mínim de 2 anys.

Les caves subterrànies, que es conserven tal i com van ser construïdes als anys 40, són de volta catalana i estan connectades amb rails per ajudar al trasllat de les ampolles. A Mascaró fem les rimes de forma manual.

Quan el cava ja està en el punt òptim per al seu consum, iniciem el “remouge”, el procés de remoure les ampolles per portar els llevats fins al coll de l’ampolla per a la seva extracció. El cava Reserva i Gran Reserva de Mascaró es presenta en ampolles de dues mides diferents (magnum i estàndard) i això ens porta a utilitzar dos mecanismes diferents per al “remouge”: en alguns casos utilitzem gàbies i baldufes i en d’altres el fem de forma manual en pupitres.

A les nostres caves encara conservem algun “casal”, que dóna nom al carrer i que s’utilitzava per fer el remogut de les ampolles quan no s’utilitzaven els pupitres. Així, els casals s’omplien de sorra o terra i això permetia realitzar les diferents posicions de l’ampolla per portar els llevats cap al coll, preparant-la per al desgorjat.

El procés de l’elaboració del cava finalitza amb el desgorjat, congelant el coll de l’ampolla, i l’addició del licor d’expedició en el cas del cava Brut i Semisec. Per als visitants que vulguin conèixer millor com s’elaborava el cava temps enrere, a Mascaró disposem d’un museu on es pot veure l’antiga zona de desgorjat manual i d’acabats.

L’atenció i cura pels detalls en tot el procés d’elaboració, així com la llarga criança, donen complexitat al cava Reserva i Gran Reserva Mascaró, productes de qualitat amb una llarga tradició i reconeixement.