La vinya ecològica del Penedès

Som simples intèrprets del gran espectacle que la natura ofereix cada any a la nostra finca “Mas Miquel”, amb la voluntat que es pugui gaudir en cada ampolla de Mascaró.

 

Rere cada brindis amb Mascaró hi ha un paisatge, forjat per la mà del pagès, que estació rere estació, treballa amb cura la terra que donarà origen als nostres productes, cuidant de cada cep, de cada raïm que arribat al punt òptim de maduració colliran els veremadors, i que arribarà al celler en petites caixes per preservar-ne la qualitat.

Mas Miquel, la finca de Mascaró

El bressol

Mascaró neix al Penedès, a les vinyes de les nostres finques “Mas Miquel” i “El Castell”, on treballem la terra des de fa tres generacions.

A la finca “Mas Miquel”, situada a Aiguamúrcia (Alt Camp) disposem d’un total de 170 hectàrees, de les quals 35 estan dedicades al cultiu de la vinya i la resta estan cobertes de bosc mediterrani.

Aquesta propietat s’ha dedicat al cultiu de la vinya des de temps immemorials, ja que havia estat vinculada als monjos del monestir cistercenc de Santes Creus. Avui en dia està inscrita tant a la D.O. Penedès com a la D.O. Cava.

El terrer

A les parcel·les de les vinyes de “Mas Miquel”, la vinya es desenvolupa en condicions idònies. Estan situades a 450 m d’altitud, en un terreny en pendent, en el vessant format pel torrent del Pigot que drena al riu Gaià.

Els sòls de la propietat s’han format sobre materials del Miocè, formats per conglomerats amb matriu argilosa. Són calcaris, ben drenats, pedregosos, molt aptes per la vinya.

Sobre les vinyes es retalla la serra d’Ancosa que guarda els nostres ceps del vent de llevant.

Mas Miquel, la finca de Mascaró
Mas Miquel, la finca de Mascaró

Les vinyes ecològiques

“Mas Miquel” està situada en una de les zones de més alçada del Penedès. El clima és fresc, amb força llum i vent, fet que ajuda a un bon estat sanitari del conreu i que permet reduir l’ús de pesticides.

El nostre compromís amb l’entorn fa que busquem una agricultura de qualitat, que recuperi cultius tradicionals, respectuosos amb l’ecosistema que envolta les nostres vinyes. A Mascaró no tenim cura només dels nostres ceps sinó també dels boscos que els guarden i els envolten, conscients del valor que tenen pels humans i les espècies que hi habiten i de la necessitat de protegir el medi ambient davant el canvi climàtic.
Aquest compromís també ens ha portat que tinguem instal·lades a la propietat des de 2020, 30 eixams d’abelles que són fonamentals per la biodiversitat.

Les varietats de raïm de Mascaró

Les nostres varietats

A “Mas Miquel” tenim plantades diferents varietats blanques (Parellada, Macabeu, Xarel·lo, i Chardonnay) i negres (Cabernet Sauvignon, Merlot i Garnatxa).

Posem en valor la Parellada, la varietat que és més abundant, ja que és la que millor s’adapta a les zones altes del Penedès. Els caves de Mascaró tenen, com a mínim, un 60% de Parellada, fet que els confereix un caràcter propi.

Hem descobert també que la nostra Garnatxa té peculiaritats diferencials i úniques i l’elaborem tant en rosat com en blanc.

Mas Miquel, la finca de Mascaró

El brandi neix a les vinyes

Els brandis de Mascaró s’elaboren tant amb Parellada de “Mas Miquel”, com amb Ugni Blanc, però també utilitzem Ugni Blanc, de la nostra finca “El Castell” situada al municipi de La Múnia (Alt Penedès), que té una extensió de 7 Ha i està situada al cor de la plana del Penedès.

La varietat Ugni Blanc és específica per a l’elaboració de vins destinats a la destil·lació i obtenció d’aiguardents de vi per l’elaboració del brandi, una de les nostres especialitats.

0
    0
    Cistella
    La teva cistella és buidaTornar a la botiga